måndag 26 augusti 2013

Kvarnbäcken (Traditional cache)

Kalvsviks kvarn vid Kvarnbäcken 1968,
bilden är från haningebilder.se
Kvarnbäcken rinner genom Norra Jordbro och mynnar ut i Blistafjärden via Husbyån. Norra Jordbro ingick tidigare i Österhaninge socken i Sotholms härad. Vid Kvarnbäcken fanns tidigare en kvarn, Kalvsviks kvarn. Runtom Kvarnbäcken finns idag bostadsområdena Krogtäppan (från Krogtäpporna, ägonamn på skogsskiftena som tillhörde gårdarna i området), Djuprännilen (som var namnet på torpet närmast ån och kvarnen), Sommarbo (tidigare torpet Sommarro som mest sannolikt fick det nya namnet pga en felskrivning vid vägnamnsbeslutet), Pusshagen (som med största sannolikhet fick sitt namn av att området tidigare använts till midsommarfiranden) samt Norra läget och Södra läget (Norra läget och Södra läget är efterkonstruerade namn på området Herrängen som delades upp i Östra läget, Västra läget och Mellanläget).
Källor: Nationalencykopedin & skriften Vägnamn i Haninge.
Jag flyttade till Norra Jordbro med min familj när jag var 16 år gammal. Jag bodde i Jordbro tills jag var 26 år gammal, först med mina föräldrar och sen i egen lya i Södra Jordbro. Jag gick aldrig i Kvarnbäcksskolan som Kvarnbäcken flyter förbi, men jag har gått längs med det med egna hunden och sedan med mina dagishundar fler gånger än jag kan minnas. Jag har drattat på ända i bäcken, följt bäverspår längs med den med vovvarna och gått på isen på den på vintern. Jag har sett vattnet forsa på våren, stiga efter regn och sjunka efter torka.
Jag är en sån människa som finner lugn vid vatten, som kan tänka klart av forsande vattenfall och den här platsen jag valt åt cachen passar riktigt bra till att bara njuta av ljudet och drömma sig bort.

Cachen lades ut och publicerades den 25 augusti 2013 och den hittar du här.
FTF gick till fjällripa, STF till mtekla och TTF till Ramskog

Happy hunting!
/Skogsmusan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar